Európa gigantikus  étvágya más országok végzetét okozza.

Kevesen vannak annak tudatában, hogy egy rejtett, pusztító kapcsolat köti  össze az Európai Unió nagyüzemi állatgyárait Dél-Amerika erdőivel, ahol óriási szójaültetvények miatt pusztul el a vadvilág és fokozódik a klímaváltozás.

Az  Európai Unió  nagyüzemi baromfigettói, intenzív  szarvasmarha- és sertésüzemei  miatt termesztett szója mára már több mint 11 millió hektár területet foglal el Dél-Amerikában, ami akkora, mint Németország összes művelheti szántóföldi területe.A takarmányigény egyre nagyobb,így  fokozódik a kereslet a földek iránt.

A mezőgazdaság ezeken a vidékeken az erdők rovására terjeszkedik, azért, hogy kielégítse az európai igényeket. Az őslakosokat elhurcolják, az erdőket pedig kiirtják.

A Gyilkos szójamezők – út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig / Killing Fields: the battle to feed factory farms / című film bemutatja, hogy az  intenzív állattenyésztés takarmányszükségletének kielégítéséhez szükséges szója termesztése milyen károkat okoz.  

 

A  filmből kiderül, hogy a szójatermesztéshez szükséges termőföldet erdőégetéssel, az ott élő  őslakosok  elűzésével szerzik meg, akiket így örökre megfosztanak életterüktől.

A gigantikus méretű szójaültetvényeken termesztett szója többsége  génmódosított. A  génmanipulált  növénytermesztés miatt jelentősen megnőtt a kiszórt agresszív növényvédőszerek   mennyisége . A vegyszerekkel megmérgezik  a megmaradt erdőket,  a vízforrásokat , az ott élő embereket és állatokat, tovább súlyosbítva a helyzetet.

 

"Itt régen folyók, termőföld és magas fák voltak. Mostanra mindent tönkre tettek. Szerintem őslakos népünk, a Kaiowa nemzetség, ki fog halni és örökre eltűnik." 

Getulio De Oliveira a Kaiowa nemzetség vezetője, Brazília

 

A film innen tölthető lehttp://feedingfactoryfarms.org/?id=6

 

gyilkos-szoja-erdo

A bejegyzés trackback címe:

https://freewomen.blog.hu/api/trackback/id/tr891572256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása